Hvad skal du NÅ???

Der er noget helt galt på mange danske arbejdspladser.

Det gælder både de private og de offentlige.

Jeg møder mennesker fra begge lejre.

De er ramt af stress. Overbelastning. Manglende forståelse. Manglende mening.

De forstår ikke, hvorfor de skal løbe hurtigere.

Gøre deres arbejde dårligere.

Og alligevel – performe bedre…

Det giver ikke mening.

Netop manglende mening og indflydelse, er en af de mange anerkendte årsager til stress. Sammenholder man det med manglende rolleafklaring, øget uforudsigelighed og ubalance mellem krav og indflydelse – så er vi ved at være henne, hvor mennesker generelt bliver overbelastet. Vi ved også, at ER der mening – så performer vi bedre. Det giver vel egentlig også ganske udmærket mening…

Det er ikke kun kvinder (jfr. en artikel der svirrer rundt pt. Der fortæller, at det primært er kvinder, der rammes af stress). Jeg ser mindst lige så mange mænd. Det ved jeg også mine kollegaer gør. Nuvel, mænd er længere tid end kvinder om at mærke/opdage det – for der er langt mere skyld og skam forbundet for skaffedyret, Manden. Men de rammes begge 2. De reagerer begge på manglende indflydelse og meningsløse krav.

Jeg siger til de kandidater, jeg møder i mine workshops for Hartmanns (som afholdes for Københavns kommune og Hvidovre kommune) at de er de nye First Movere. Det var dem, der turde at sige STOP. Nuvel, nogen sagde måske stop for dem – men rigtig mange har stadig kontakt til en arbejdsgiver – og det giver mulighed for at få fat i netop arbejdsgiverne – så vi kan begynde at forebygge mere – i stedet for at symptombehandle og lappe.

Jeg beder mine kandidater om at tage den fulde tur. Ikke bare lappeløsningen. Man kan sagtens tage 3-4 uger hjemme på divanseren – og så tænke, så kan jeg lige lidt igen – men så er chancen for, at du rammes igen, desværre ret sandsynlig, for du har (med stor sandsynlighed) ikke været nede og tage fat om roden.

Vi er nødt til at tage processen.

Hvad er du her for?

Hvad skal du nå?

Hvad er vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt?

På et tog, hvor mange har været hoppet på, uden at kende retningen, må man gerne stå af. Du har faktisk indflydelse på, om du overhovedet vil køre med det tog – eller hellere vil tage bussen, selvom det lige i momentet ikke føles som om, at du har.

Økonomi er det, der optager mange, når de sygemelder sig – og jeg forstår det så inderligt, at der kan være økonomiske uoverskuelige konsekvenser ved at være sygemeldt og måske miste sit arbejde. Jeg har dog ofte lyst til at fortælle folk, at konsekvenserne ved at blive ved med at øge belastningerne på jobbet & i det private (ca. halvdelen af stressramte nævner, at stress kommer fra begge verdener, kilde; Sundhedsstyrelsen), er mindst lige så store – hvis ikke større.

Vi skal passe på os selv.

Så kan vi passe på hinanden.

Vi skal passe på hinanden.

Vi har et fælles ansvar.

Lige nu, er vi mange steder rigtige dårlige til at passe på hinanden – for vi er alle ramt af det samme lyntog, som kører afsted uden en retning, som vi forstår meningen med. Jeg ser det i blikkene på de mennesker, jeg møder, når jeg underviser yoga og mindfulness – teamcoacher og holder foredrag. Der er ikke ro.

Så hvis du er stået af – ønsker jeg dig tillykke. Tag processen – reager – find meningen med, at du er her. Det behøver ikke været nogen højtragende lang navlepillende proces. En af mine kandidater sagde engang: ”Jeg vil bare gerne gøre mennesker glade”. Så hvis det er målet – hvordan kan det så nås?

Jeg har selv været på toget – med mange arbejdstimer, fin titel – fedt job – og hele molevitten. Jeg ville ikke være foruden den oplevelse – slet ikke. I dag, er jeg bare et andet sted – og det er du måske også. Hvor der er ting, som er vigtigere, end et job med en fed titel, som langt hen ad vejen ikke giver mening. Måske du er et sted, hvor det netop giver mening at arbejde lidt ekstra og give den lidt mere gas og nyde en fed titel – det er også helt ok.

Uanset hvad, så skal vi i gang med at SIGE DET HØJT.

Vi skal fortælle arbejdsgiver, hvilke opgaver vi trives bedst med – hvad der motiverer – hvad der sikrer, at vi går glade på arbejdet og deltager i det fantastiske fællesskab, en arbejdsplads heldigvis også er. Hvis vi ikke siger det højt og sender os længere frem i toget – der, hvor vi kan høres, så bliver vi overhørt – og så kører autopiloten. Det er sjældent fordrende for nogen. Den gode nyhed er – at der faktisk er opgaver til de fleste – men de færreste siger HØJT hvad de ønsker – i frygt for at miste job, indflydelse, status.

Så hvis du er stressramt så ønsker jeg dig tillykke. Jeg ved godt, at det måske virker provokerende – men tillykke med, at du lyttede til din krop. Tillykke med, at du valgte at nære den – ikke dræne den. Jeg ved godt, at det kan være svært at nære den alene – det er vi ikke vant til – men du er ikke alene. Der er andre i samme både – og det er vigtigt, at du er sammen med dem – uden fordomme og dårlig samvittighed – men mødes med rummelighed og venlighed.

Langt størstedelen på mine workshops har udfordringer med at svare på spørgsmålet:

”Hvad gør dig glad?”

DET er skræmmende.

Så tag rejsen.

Find det der gør dig glad.

Find ud af, hvad det er du skal nå.

Hvilket fodaftryk du skal sætte.

Stress rammer både mænd og kvinder – vi ved (kilde Birgitte Baadegaard), at kvinder medio 40’erne rammes af en ”Hvad fanden er meningen med livet” tanke – og ja, måske netop det, kan være med til, at de trækker stikket.

Men er det deres skyld – eller er det arbejdsgivers skyld, at de ikke har fået lov til at lave meningsfuldt arbejde?

Jeg vil stadig mene, at det er et fælles ansvar, som har en fælles konsekvens – antallet af sygemeldte på arbejdsmarkedet koster os alle penge.

Så, skal vi ikke stå sammen.

Tage processen.

Det kræver du selv gør arbejdet – hverken psykologen, coachen eller veninden gør det for dig. De kan måske puffe blidt, skubbe let. Men du skal tage rejsen og processen.

Hvad skal du nå…?

Bedste tanker og glædelig jul…

Jette Blok

Jeg er selvstændig konsulent i både det forebyggende arbejde omkring stress og det behandlende arbejde. Jeg tager udgangspunkt i videnskabelige anerkendte metoder – og hjælper mennesker. Flytter mennesker. Jeg er også uddannet inden for yoga og mindfulness – og har en baggrund inden for ledelse, HR og ejendomsbranchen. Jeg er menneske –et menneske, der forsøger at hjælpe andre mennesker, til at gøre det bedre. Når vi ved bedre, gør vi bedre.

www.jetteblok.dk

Følg JETTE BLOK

Skriv en kommentar