Arrrhhhhhggggrrrr….så SOV DA !

I går landede jeg fra en SKØN ferie i USA, med 1 styk lækkert jetlag grundet 9 timers tidsforskel. Jeg mangler simpelthen en nat !

Det kan mærkes med det samme i min krop – og selvom det kun er en nat, som der har gjort mig lidt rundtosset – så har jeg en god fornemmelse af, hvordan min hverdag ville være, hvis min søvn var i konstant underskud eller dårlig kvalitet. Det er ikke for sjov, at det at vække folk bliver anvendt som tortur-redskab.

Alt for mange af os, får alt for lidt søvn – og for dårlig søvn…

Mange ligger med tankemylder om natten, vender og drejer sig – eller vågner op i løbet af natten og har svært ved at falde i søvn igen.

Så hvad kan du gøre, for at få en god søvn?

Du kender sikkert alle de gængse tips:

 • køligt rum
 • se ikke fjernsyn (især ikke voldsomt fjernsyn og ja, nyheder ER voldsomme) lige inden du skal sove
 • lig i et mørkt rum (mørklægningsgardiner er musthave)
 • tag evt. et varmt bad inden du skal sove
 • hav lidt lavendel under din pude (lavendel virker afslappende for de fleste)
 • begræns elektrisk lys omkring dig i aftentimerne – skru gerne ned for styrken, hvis du har lamper, der kan det
 • sluk for dimser og dutter et godt stykke tid inden du skal sove
 • skru ned for dimser og dutters lys, hvis du absolut ikke kan undvære det…
 • gå i seng senest kl. 22 – den lækre søvn er typisk mellem 22-02 (kilde @Jacob Søndergaard).

Hvis dette stadig ikke virker, hvad så…:

 • læg dig lidt med benene op af en væg – med måsen helt ind til væggen – det sænker blodtrykket og giver ro i kroppen (selvom det måske kan give uro at NÅ den position)
 • hvis du vågner om natten, så TØM hovedet for de tanker, som optager dit sind – hav en blok og pen ved din seng og skriv løs – glem alt om at kunne læse det dagen efter, det er ikke det vigtige – bare tøm hovedet
 • at tælle får virker for mange – men jeg plejer selv at tage på en rejse, forestille mig hvordan jeg pakker min kuffert, hvad tager jeg med, jeg tager til lufthavnen, sidder i flyet, lander på Bahamas, ser mit hotel for mig – og jeg når sjældent til stranden, før jeg sover …
 • tæl dit åndedræt – der er mange forskellige måder at gøre det på, du kan ånde ind, holde vejret, ånde ud og være i stilhed, inden ny omgang begynder – og fx tælle til 4, hver gang
 • der findes også en åndedrætsmetode som hedder 4-7-8, hvor du ånder ind på 4, holder vejret mens du tæller til 7 og ånder ud, mens du tæller til 8 (@Andrew Weill). Min erfaring med denne metode er dog, at mange har svært ved at tælle til både de 7 og de 8 – men giv den et forsøg
 • min egen favorit – tag en bodyscan og fald i søvn til – ja, ja, jeg ved godt, at jeg før har nævnt, at så er det ikke mindfulness, hvis man falder i søvn – MEN lige her, må du hjertens gerne bruge netop en bodyscan til at falde i søvn på. Du kan finde bodyscans på flere forskellige app’s – jeg anbefaler pudsigt nok min egen, som hedder @StilleStund – der er både bodyscans, tankemylder-øvelser og mange andre øvelser, som kan hjælpe dig på vej til en bedre søvn og mere bevidst hverdag.
Søvn er vigtigt for os. Så en ting er at bruge ovenstående råd og tip – det er en god start. Når du så har overskud, brug så krudt på at finde ud af, hvad der GØR, at du ikke får sovet godt – eller ligger og har tankemylder.

Hvad sker der hos dig ? Omkring dig ? I dig ?

Er det noget du kan gøre noget ved ? Skal have hjælp til ? Skal øve dig i at sige PYT til ?

Det er min erfaring, at de fleste af de tanker, som rumsterer og holder os vågne, er tanker og situationer, som vi dybest set ikke kan gøre noget ved. Det gør dem ikke nødvendigvis mindre frustrerende – bestemt ikke – men det gør, at vi kan fokusere på at øge bevidstheden om, at det netop ikke er noget, som vi kan gøre noget ved – og så kan vi arbejde med det mere konstruktivt end tanker, der bare frit får lov til at flyde i vores sind. Vi træner evnen til at observere – og betragte, fremfor at være i vores tanker og følelsers vold.

Hvis du er meget stresset, ramt af sygdom, krise, dødsfald og lignende, er det helt almindeligt, at det også kan gå ud over din søvn kvalitet. Så skal du måske gøre endnu mere end de ovenstående råd.

Du skal måske holde op med at se TV et par timer inden du går i seng. Gå en rolig aftentur inden du skal sove. Nyde en kop beroligende kamillethe inden du skal sove – og i det hele taget begrænse dit koffein indtag – måske allerede fra om eftermiddagen.

Jo mere bevidst du er og bliver om din tilstand og adfærd – jo mere kan du aktivt arbejde med den. Det er ikke altid lige let – det er det faktisk sjældent, men start roligt med små forandringer – så skal det nok komme. Tag et tip ad gangen så du ikke søsætter 5 på een gang og så ikke ved, hvad der rent faktisk virker for dig.

Sov godt – søvn er vigtigt for så mange parametre i din hverdag – så pas godt på dig og din søvn.

JETTE BLOK

Følg JETTE BLOK

Skriv en kommentar